• English
  • Ελληνικά

Βαρβάρα Λιακουνάκου (PC): Τα σκηνικά για τις θεατρικές παραστάσεις του Σχολείου μας ήταν για μένα οι πιο δημιουργικές στιγμές της μαθητικής μου ζωής

Συνομιλία με την Ηλιάνα Σοφία Γεωργιάδη – Head of ACG Art Committee του Συλλόγου Αποφοίτων μας.

Η Βαρβάρα Λιακουνάκου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978. Αποφοίτησε από το Pierce College το 1996. Σπούδασε στην Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας  μεταξύ 1997-2001. Στο παρελθόν έζησε κι εργάστηκε στην Αθήνα, τη νότια Κρήτη και τη Νέα Υόρκη (2001-2014). Είναι συνδιοργανώτρια του Mudhouse Residency, στον Άγιο Ιωάννη της Κρήτης από το 2014. Ζει κι εργάζεται στην Αθήνα και στη νότια Κρήτη.

Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, εκ των οποίων οι πιο πρόσφατες, “Ζωγραφική ’21” στη Δημοτική Πινακοθήκη και Παλαιό Ειρηνοδικείο Αγίου Νικολάου, Κρήτης με επιμέλεια Ex Situ (Ελένη Κούκου και Θεόφιλος Τραμπούλης) το 2022 και στο Μουσείο Μπενάκη με θέμα “Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης” με επιμέλεια της Ελισάβετ Πλέσσα το 2022.

Έχει κάνει και αρκετές ατομικές εκθέσεις, με τις πιο πρόσφατες να είναι στην Γκαλερί Citronne το 2022 και στη Γκαλερί Μέδουσα το 2017 στην Αθήνα.

Έργα της βρίσκονται σε αρκετές ιδιωτικές συλλογές – μια από τις οποίες είναι η Συλλογή του Σωτήρη Φέλιου- καθώς και στο Μουσείο Βορρέ.

-Τι είναι η τέχνη για εσάς;

-Είναι πολύ δύσκολο να το ορίσω. Θα συμφωνούσα με την εξήγηση που δίνει η Βικιπαιδεία: Με τον όρο Τέχνη εννοείτε η ψυχική δραστηριότητα ή δημιουργία που είναι σημαντική εξαιτίας της έλξης που προκαλεί στα ανθρώπινα συναισθήματα, διεγείροντας το νου και το συναίσθημα.

Μιλήστε μας για κάποιες στιγμές ξεχωριστές από τα σχολικά σας χρόνια στο Pierce.

-Οι αγαπημένες μου στιγμές στο Pierce ήταν όταν ασχολούμουνα με τα σκηνικά για τις θεατρικές παραστάσεις όλων σχεδόν των γιορτών. Μου δόθηκε η ευκαιρία να δουλέψω με υλικά που δεν είχα ξαναχρησιμοποιήσει καθώς και να ζωγραφίσω σε πολύ μεγάλες επιφάνειες. Επίσης, με βοήθησε η δημιουργική σκέψη για να βρεθούν ιδέες για τα απαραίτητα σκηνικά.

-Τι εφόδια σας έδωσε το Σχολείο μας, τόσο για τη ζωή σας, όσο και για την τέχνη;

 -Για την τέχνη, όπως αναφέρω και στην προηγούμενη ερώτηση, ήταν πολύ σημαντική η συμμετοχή μου στις κατασκευές των σκηνικών του θεάτρου. Ήταν μεγάλο μάθημα δημιουργικότητας και συνεργασίας.

Για τη ζωή, με βοήθησαν οι αυξημένες ώρες αγγλικών καθώς σήμερα δουλεύω πολύ με ξένους και κατά κύριο λόγο Αμερικάνους

-Πόσο σας εμπνέει η μουσική;

-Η μουσική συνοδεύει όλους μας στη ζωή. Δε μπορώ να φανταστώ τη ζωή χωρίς μελωδίες. Όμως, δεν είναι κατ’ εξοχήν πηγή έμπνευσης για μένα. Ακούω μουσική μέσα στην καθημερινότητά μου. Είναι σαν ο ήχος του σπιτιού ή μια ταπετσαρία σ’ ένα τοίχο. Κάποιες φορές, την ακούω συγκεντρωμένα και την απολαμβάνω.

-Ο χορός είναι μέρος της ζωής σας;

-Χορεύω εδώ και δώδεκα χρόνια τανγκό. Με εμπνέει και με επηρεάζει για τα θέματα που ζωγραφίζω που είναι κατά την πλειοψηφίας ζευγάρια.

-Μιλήστε μας για το Mudhouse Residency στη Κρήτη, που συνεργάζεστε.

-Το Mudhouse residency είναι ένα art residency για επαγγελματίες καλλιτέχνες- ζωγράφους, φωτογράφους, χορευτές, μουσικούς, συγγραφείς κτλ. Συνεργάζομαι με την Αμερικανίδα εικαστικό Jennifer Carolin και το τρέχουμε από το 2015 σε ένα χωριό στην νότια Κρήτη. Έρχονται καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο και δουλεύουν μέσα στο χωριό για δύο εβδομάδες. Στο τέλος της διαμονής τους, οργανώνουμε μια έκθεση με τις δημιουργίες των καλλιτεχνών στον πολιτιστικό χώρο του χωριού.

-Μιλήστε μας για την πρόσφατη ατομική σας έκθεση με τίτλο “ Ένωση/Union” στην gallery Citronne.

-Η έκθεση αυτή, έχει θέμα της την ένωση των ανθρώπων. Με ενδιαφέρουν οι σχέσεις μεταξύ μας και η δυσκολία να επικοινωνούμε. Τελικά, η ένωση είναι με τον ίδιο μας τον εαυτό.

-Με τι ασχολείστε αυτό τον καιρό και ποια τα μελλοντικά σας σχέδια;

-Συνεχίζω να ζωγραφίζω. Συνεχίζω να χορεύω και συνεχίζω το Mudhouse residency. Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για το μέλλον. Σίγουρα κάποιες εκθέσεις εντός Ελλάδας αλλά ίσως  και εκτός.

Leave a comment