• English
  • Ελληνικά

Γιώτα Δημητρίου (PC, DC) Υπεύθυνη Ανάπτυξης του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη

Συνομιλία με την Ηλιάνα Σοφία Γεωργιάδη – Head of ACG Art Committee του Συλλόγου Αποφοίτων μας.

Η συναπόφοιτος μας Γιώτα Δημητρίου (PC, DC) σπούδασε Ιστορία της Τέχνης στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος-Deree και Ιστορία και Φιλοσοφία Επιστημών στο Τμήμα ΙΦΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου (Μοντέρνα και Σύγχρονη Τέχνη και Επιμέλεια Εκθέσεων). Παράλληλα με τις σπουδές της, πραγματοποίησε πρακτικές στην Εθνική Πινακοθήκη της Σκωτίας και στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους KinderDocs (Μουσείο Μπενάκη), ενώ εργάστηκε για ένα διάστημα ως Art Registrar Assistant με την επιμελήτρια Γαλήνη Νόττη στη συλλογή τέχνης του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος. Για δύο χρόνια εργάστηκε ως Gallery & Curatorial Assistant σε γκαλερί σύγχρονης τέχνης της Αθήνας όπου συν-επιμελήθηκε πολλές εκθέσεις και συμμετοχές σε φουάρ του εξωτερικού. Από τον Σεπτέμβριο 2021 εργάζεται ως Υπεύθυνη Ανάπτυξης (Business Development Manager) στο Ίδρυμα Γ&Α Μαμιδάκη.

319462891_8474749162597674_2122335836525349778_n

-Μιλήστε μας για κάποιες στιγμές ξεχωριστές από τα φοιτητικά χρόνια στο Deree;

Μόνο όμορφες στιγμές έχω από τα φοιτητικά χρόνια μου στο Deree. Το τμήμα μου -Ιστορία Τέχνης- ήταν μικρό, γνωριζόμασταν όλοι μεταξύ μας, και υπήρχε μια πολύ όμορφη χημεία. Περνούσαμε ατέλειωτες ώρες στη βιβλιοθήκη διαβάζοντας μαζί. Τα διαλείμματα και τα γεύματα στην καφετέρια και τους κήπους ήταν πάντα γεμάτα ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Επίσης, σίγουρα θα ξεχώριζα τα τρία work studies που έκανα, τη συμμετοχή μου στο Heritage Greece Program, τους Ambassadors και την παρουσίαση της πτυχιακής μου εργασίας στο Student Research and Creative Arts Symposium.

-Τι εφόδια σας έδωσε το Deree;

Έρευνα, κριτική σκέψη, ομαδικότητα. Το Deree προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες σε όποιον τις αξιοποιήσει σωστά, και μια πολύ ολοκληρωμένη και ολιστική προετοιμασία. Οφείλω πολλά στους εξαιρετικούς καθηγητές μου, με τους οποίους είμαι τυχερή να κρατώ ακόμα επαφή, και να συνεργάζομαι και επαγγελματικά πλέον.

-Τι κερδίσατε από την εμπειρία σας ως Art Registrar Assistant στη συλλογή τέχνης του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος;

Εργάστηκα πλάι στη Γαλήνη Νόττη περίπου 9 μήνες. Ήταν η πρώτη μου ουσιαστική επαφή με μια συλλογή τέχνης, και μου έδωσε πολύ σημαντικά εφόδια τα οποία αξιοποιώ στη δουλειά μου μέχρι και σήμερα.

-Μιλήστε μας για το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη και τις δράσεις σας.

Αποστολή του ιδρύματος είναι η ενίσχυση και προώθηση της σύγχρονης τέχνης και του πολιτισμού, η μετάδοση γνώσης και η στήριξη της αέναης παιδείας, αποτελώντας σιγά σιγά σημείο αναφοράς για τους λάτρεις της τέχνης και τους επαγγελματίες του πολιτισμού. Πραγματοποιούμε δύο βασικές δράσεις κάθε χρόνο, με στόχο πάντα την ενίσχυση της σύγχρονης καλλιτεχνικής ηγεσίας και αριστείας: το Βραβείο Τέχνης, το οποίο υποστηρίζει τη δημιουργία ενός νέου έργου τέχνης κάθε χρόνο, και το research residency program (πρόγραμμα φιλοξενίας), το οποίο φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια εναλλακτική πλατφόρμα για συλλογική μάθηση και έρευνα. Επιπλέον, με έδρα μας την Κρήτη, θέλουμε να φέρουμε τους μαθητές πιο κοντά στη σύγχρονη τέχνη μέσω ειδικά σχεδιασμένων εργαστηρίων και ξεναγήσεων στη συλλογή γλυπτικής του ιδρύματος. Τέλος, θέλοντας να συμβάλλουμε ενεργά στη διατήρηση της πλούσιας κληρονομιάς της Κρήτης, μέσω συνεργασιών με άλλους φορείς, υποστηρίζουμε παραδοσιακά επαγγέλματα, όπως για παράδειγμα την υφαντική, μέσω συνέργειας με το Branding Heritage και το πρότζεκτ «Οι Υφαντές της Κρήτης». Κάθε δράση και πρωτοβουλία του ιδρύματος εξερευνά την ώσμωση μεταξύ εντοπιότητας και σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας και έρευνας, δημιουργεί νέες συνεργασίες με τοπικούς και διεθνείς πολιτιστικούς φορείς και εμπλουτίζει ένα δίκτυο ανθρώπων που συνεχώς αναπτύσσεται.

-Τι projects δουλεύετε αυτό τον καιρό και ποια τα μελλοντικά σας;

Αυτή τη στιγμή τρέχει το ανοιχτό κάλεσμα για το Βραβείο Τέχνης 2023, οι αιτήσεις για το οποίο κλείνουν στις 10 Ιανουαρίου. Επιπλέον, ετοιμάζουμε πολύ ωραία πράγματα που θα ανακοινωθούν με τη νέα χρονιά!

-Τι είναι η Τέχνη για εσάς;

Ίσως το πιο ουσιαστικό αποτύπωμα της ανθρώπινης ύπαρξης.

-Τι συμβουλή θα δίνατε στους νέους καλλιτέχνες;

Σεβασμός και μετριοφροσύνη, δύο πολύ βασικές αρετές. Να έχουν το δικό τους όραμα, και να στοχεύουν ψηλά. Να έχουν υπομονή και επιμονή, να μη σταματάνε να πειραματίζονται, να δοκιμάζουν, να μην φοβούνται να μάθουν από τους ‘παλιούς’ και να εξελίσσονται.

Leave a comment