• English
  • Ελληνικά

Δάφνη Καλογεροπούλου

Η Δάφνη Καλογεροπούλου είναι απόφοιτος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος (Pierce College) απ’ όπου αποφοίτησε με έπαινο. Ξεκίνησε να σπουδάζει ελληνική φιλολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και ταυτόχρονα μουσική στο Ωδείο Αθηνών. Ωστόσο, διέκοψε τις σπουδές της, όταν έλαβε υποτροφία από το Βerklee College για να σπουδάσει τραγούδι και μουσική. Ξεκίνησε τις σπουδές της στην Αμερική, αλλά γρήγορα το ενδιαφέρον της απέσπασε η ψυχολογία.

 

Επέστρεψε στην Ελλάδα και σπούδασε ψυχολογία στο Deree College, απ’ όπου αποφοίτησε με αριστείο, Summa Cum Laude. Έκανε μονοετή πρακτική στην κλινική ψυχοπαθολογία στο Αιγινίτειο Νοσοκομείο, ενώ παράλληλα δούλεψε για δύο χρόνια σε Κέντρο Προγεννητικού Ελέγχου παρέχοντας ψυχολογική υποστήριξη σε γυναίκες με δυσκολία σύλληψης. Παράλληλα, για τέσσερα χρόνια συμμετείχε στην πολιτική εκπομπή “x2” με τον Γιάννη Πολίτη ως ψυχολόγος στο τηλεοπτικό κανάλι Action 24.

 

Το 2018 προετοίμαζε και παρουσίαζε την εκπομπή ψυχολογίας “Ψυχογράφημα” στο κανάλι της βιβλιοθήκης του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Την ίδια περίοδο δημιούργησε το δικό της κανάλι ψυχολογίας στο YouTube με σκοπό να παρέχει δωρεάν βίντεο ψυχολογικής υποστήριξης σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, μια προσπάθεια που γρήγορα έγινε μια μεγάλη οικογένεια από 31,500 ανθρώπους.

 

Έχει εκδώσει πέντε βιβλία, τα τελευταία εκ των οποίων κυκλοφορούν απ’ τις εκδόσεις Κέδρος και το 2020 έγραψε το πρόλογο για το βιβλίο “Όταν Μείναμε Σπίτι” (εκδόσεις Καθεξις) με 50 ιστορίες ιδιωτών και ειδικών της ψυχικής υγείας για την καραντίνα.

 

Έχει λάβει τρία πανελλήνια βραβεία και μια ειδική διάκριση σε τομείς της τέχνης (2000-2002) καθώς και το βραβείο Κοραλλίας Κροκοδείλου (2002) το οποίο της απονεμήθηκε από το Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος.

 

Έχει υπάρξει εισηγήτρια σε δεκάδες ομιλίες και το Μάη του 2021 μετά από πρόσκληση από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, μίλησε στο Tedx που διοργάνωσε το ίδιο Πανεπιστήμιο (ΤedxDUTH).

 

Τέλος, το 2021 έγινε δεκτή με ολική υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές με αντικείμενο το Clinical Mental Health Counseling από το Πανεπιστήμιο Henderson State University στην Αμερική, ενώ παράλληλα ανέλαβε θέση βοηθού καθηγητή στο ίδιο Πανεπιστήμιο για τα δύο επόμενα χρόνια.

-Κυρία Καλογεροπούλου, γνωρίζετε για ποιο λόγο επέλεξαν οι γονείς σας αυτό το σχολείο για σας;

 

-Η μαμά μου ήταν κι η ίδια απόφοιτος και πάντα μας εκθείαζε το Κολλέγιο (το οποίο βρισκόταν τότε στο Ελληνικό). Δε θυμάμαι πόσες φορές μας είχε διηγηθεί για την εκπαιδευτική επίσκεψη που έκαναν με το σχολείο στο σπίτι του Σεφέρη ή για το μάθημα Ιστορίας της φημισμένης Έλλης Γιωτοπούλου, όπου όταν παρέδιδε το κεφάλαιο για την καταστροφή της Σμύρνης. Κάθε τμήμα έβαζε στοίχημα ότι δε θα κλάψει κι όμως έφευγαν όλοι από την τάξη δακρυσμένοι.

-Έχετε εργαστεί ως δασκάλα μουσικής στο θερινό πρόγραμμα του Κολλεγίου. Πώς αισθανθήκατε;

 

-Πάντα θα θυμάμαι τον τρόπο που το κάθε ένα παιδί εξέφραζε τα σκέψεις και τα συναισθήματά του μέσα από τη μουσική. Περάσαμε υπέροχα και στο τέλος της σεζόν μου στοίχισε αρκετά που έπρεπε να αποχωριστώ τα παιδιά. Ωστόσο, μεταξύ άλλων είχαμε την ιδέα να ηχογραφήσουμε έναCDόπου τα παιδιά τραγουδούν κι έτσι το ακούω μέχρι σήμερα για να τα θυμάμαι.

-Μιλήστε μας για την εμπειρία από την ομιλία σας στο Tedx Ξάνθης;

 

-Όταν έλαβα την πρόσκληση από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ήξερα ότι θα είναι μια εμπειρία ζωής. Ήμασταν 7 ομιλητές από διάφορους τομείς.  Ένας υποψήφιος αστροναύτης, ένας ορειβάτης του Έβερεστ, ένας Διδάκτορας Κοινωνιολογίας, ένας Πρεσβευτής του Υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος μας μίλησε για την εμπορία λευκής σαρκός και άλλοι.Το Tedxμοιάζει με ένα σεμινάριο πολυπρισματικής συμπυκνωμένης γνώσης, όπου βγαίνει κανείς από εκεί αληθινά πιο εξελιγμένος. Τέλος, δεν μπορώ να παραλείψω την εξαιρετική αντιμετώπιση που είχαμε από την ομάδα του TedxDUTH, τον άψογο επαγγελματισμό, μέχρι και την καταπληκτική ξενάγηση που μας έκαναν οι φοιτητές στην πανέμορφη Ξάνθη.

-Ξεχωριστές στιγμές από τα σχολικά σας χρόνια στο Pierce και τα φοιτητικά χρόνια στο Deree;

 

-Δε θα ξεχάσω τα OpenHouseκαι τις γιορτές όπου παίζαμε μουσική με την μπάντα μας, τις φοβερές εκδρομές που κάναμε στο πρωτάθλημα του Anatoliaστη Θεσσαλονίκη με την ομάδα του βόλεϊ, τις κωμικοτραγικές στιγμές έξω στο Cafein, όταν διαβάζαμε για τις Πανελλήνιες, καθώς και τα τόσο σπουδαία εφόδια τα οποία πήραμε από τους καθηγητές – εφόδια που με ακολουθούν μέχρι σήμερα.

 

Μια ξεχωριστή στιγμή στο Dereeήταν όταν δυο συμμαθήτριές μου κι εγώ συμμετείχαμε με εργασία στο 12ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ψυχολογίας στην Κωνσταντινούπολη. Ήταν μια καταπληκτική εμπειρία που επίσης δε θα ξεχάσω.

-Τι εφόδια σας έδωσε το Pierceκαι το Deree;

 

-Με βοήθησαν να αποκτήσω γνώση και κατάρτιση, αλλά ακόμα περισσότερο αγάπη για τη γνώση και την κατάρτιση. Καλλιέργησα την κριτική μου σκέψη, τη δημιουργικότητα και την επιθυμία μου να προσφέρω πράγματα στους άλλους, με τον ίδιο τρόπο που το σχολείο μου έδωσε αναρίθμητα πράγματα.

 

Ακόμα και μετά την αποφοίτηση, το Γραφείο Αποφοίτων με την τότε επικεφαλής, Κλώντια Καρύδη, με βοήθησαν πάρα πολύ. Όταν εξέδωσα τα τρία πρώτα βιβλία μου, το Γραφείο Αποφοίτων ανέλαβε να διοργανώσει την παρουσίασή τους χωρίς καμία δική μου επιβάρυνση.

Επίσης, ο Σύλλογος Αποφοίτων με Πρόεδρο τη Ζέτα Τζιώτη πάντα με στήριζε και με στηρίζει. πχ. όταν με αφορμή τις επισκέψεις μου στις γυναικείες φυλακές Θήβας απευθύνθηκα στο Σύλλογο αμέσως υπήρξε τεράστια ενεργοποίηση με αποτέλεσμα να μαζευτούν πάρα πολλά είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία μεταφέρθηκαν στη Θήβα και προσφέρθηκαν στις κρατούμενες.

-Χρησιμοποιείτε διαφορετικά καλλιτεχνικά μέσα έκφρασης γραφή, μουσική πως αλληλοεπιδρούν στη δουλειά σας;

 

-Θα έλεγα ότι δεν υπήρξε ούτε μια μέρα όπου οι τέχνες να μου είναι άχρηστες. Πχ. το YouTubeείναι μια πλατφόρμα την οποία ξεκινά κανείς ερασιτεχνικά, μα όσο προχωρά γίνεται ένα σύνθετο projectστο οποίο πρέπει να γνωρίζει από κάμερες, από μικρόφωνα, από εικόνα, από μοντάζ, από design, φυσικά από μουσική. Άλλωστε, μόνο η διαδικασία του να μιλάει κανείς μπροστά σε μία κάμερα χρειάζεται εμπειρία με την έκθεση-έκφραση, κάτι στο οποίο με βοήθησαν πολύ οι σπουδές μου στο τραγούδι.

Μιλήστε μας για το βιβλίο που εκδώσατε με τίτλο “Μαγδαληνές Χωρίς Υπέρμαχο”.

 

-Είναι μια ιστορία αγάπης μεταξύ δυο γυναικών η οποία λαμβάνει χώρα στις γυναικείες φυλακές της Θήβας. Όπως εξαιρετικά γράφει η Αθηνά Μαλαπάνη προπσαθώ να θιξω “θεμελιώδη υπαρξιακά ερωτήματα που αφορούν στη δικαιοσύνη και το σύστημα απονομής της, στην αποκατάσταση της αδικίας, το γραπτό (θετό) και το άγραφο (εθιμικό) δίκαιο, στην επανένταξη των φυλακισμένων και τα διάφορα σχετικά προγράμματα, την αντιμετώπιση της κοινωνίας, τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις που μαστίζουν τους φυλακισμένους ανθρώπους, πρώην και νυν”. Προσπάθησα να συνδυάσω τη λογοτεχνία με μελέτες για τις φυλακές με στόχο να αναδειχθούν σημαντικά ψυχολογικά ζητήματα. Τέλος, είχα την ευκαιρία να πάρω συνέντευξη από πρώην κρατούμενες (άλλη μια εμπειρία ζωής), κάποιες μικρές μαρτυρίες των οποίων ενσωματώθηκαν στο βιβλίο.

Βιβλία που έχετε εκδώσει;

 

– “Εμπιστεύσου” (2007) εκδόσεις Πύρινος Κόσμος

– “Απεικάσματα” (2008) εκδόσεις Καστανιώτης- Διάττων                            –

-“Φαινόμενο της Ψυχαλούδας” (2011) εκδόσεις Cosmoware                                     –

– “Κοίταξέ με για να δω ποια είμαι” (2014) εκδόσεις Κέδρος

– “Μαγδαληνές χωρίς Υπέρμαχο” (2017), εκδόσεις Κέδρος

-Μιλήστε μας για το YouTubeκανάλι που έχετε δημιουργήσει

 

-Στο κανάλι μου παρέχονται δωρεάν βίντεο ψυχολογίας για όλα τα θέματα. Είναι κάτι σα μια κάτοικόν ψυχολογική υποστήριξη, η οποία μας βοηθά να αλλάξουμε σιγά σιγά τις μαύρες σκέψεις. Οι δυσλειτουργικοί τρόποι σκέψης τους οποίους έχουμε εσωτερικεύσει από την παιδική ηλικία αρχίζουν με τη συστηματική παρακολούθηση να αντικαθίστανται από τη νοητική διαύγεια, την ικανότητα να βρίσκουμε λύσεις στα προβλήματα, να φεύγουμε από την αυτολύπηση και να οδηγούμαστε προς τις μικρές και μεγάλες μας υπερβάσεις.

Social media:

YouTube: Dafni Kalogeropoulou

Facebook: Dafni Kalogeropoulou

Instagram: Δάφνη Καλογεροπούλου Ψυχολογία

Leave a comment